Januárban történt a Szigligeti Általános Iskolában

Január 3. volt az első tanítási nap a karácsonyi szünet után. Sosem könnyű visszarázódni az ünnepek után. Idén csütörtöki és pénteki napra esett a kezdés. Jól jött a közeli hétvége.

A januári hétköznapok főleg a félévi bizonyítvány körül zajlanak. Dolgozatok, felelések, lezárások. A 8. osztályosoknak a továbbtanulás, a központi felvételi írásbeli is erre az időszakra esik.

 

Iskolánkba mind nagyobb számban veszik fel a pedagógusok a „Boldogság óra” programot. A gyerekek szívesen vesznek rész olyan foglalkozáson, amikor azt gyakorolják, hogyan tudnak pozitívan viszonyulni feladathoz, emberhez, helyzethez. Ez nagyon fontos része világunknak. Az elfogadás, az öröm tanulható. Magától ez kevés embernek természete. A közösségben akkor jó egy gyermeknek, ha pozitívan tudja megélni a mindennapokat. Ezért vezettük be az oktatási rendszerünkbe a Boldogság órát.

A szakkörök, a tehetséggondozó órák, a fejlesztések folyamatosan zajlanak szeptember óta.

Tanulóink természettudományos előadáson és kiállításon vehettek rész a zsibongóban.  Egy hétig még megtekinthető volt a hüllőkről készített kiállítás.

Az adminisztrációban elkészült a második félévi órarend. Lesz némi változás az előzőhöz képest. Az első hét a próba hét. Azután a szakkörök rendjének kipróbálása történik.

Van egy magántanulónk, aki sikeres vizsgát tett a félévi tananyagból.

Néhány osztály az osztályfőnökével korcsolyázni ment a műjégre. Iskolaidőben nehéz megszervezni a csoportok kijuttatását a Strandra, mivel egy tanóra nem elegendő a lebonyolításhoz. Két tanár szabad kell legyen egyidőben, a gyerekeknek se legyen éppen más dolguk, és legalább az egyik utat szállítással meg lehessen oldani, a másik utat sétálva teszik meg a csoportok. A lebonyolításhoz az önkormányzati kisbusz mindig készséggel áll rendelkezésünkre. Köszönjük szépen!

Megtartottuk a szokásos iskolaelőkészítő óvodás foglalkozásunkat.

A hulladék papír elszállítása január 31-én volt. Folyamatosan gyűjtjük a háztartásokban, cégeknél összegyűlt, fel nem használt kartont, újságpapírt.

Több sportverseny is volt már. Mile tanár úr folyamatosan részletesen beszámol ezekről a Facebookon és az újságban. A legfontosabbak:

-          7. osztály: Szántó Bálint tollaslabda területi diákolimpia 2. helyezés.

-          3. osztály: Sirkó Csenge, Pukli Zsófia területi 1. helyezés atlétikából.

Gratulálunk!

A második félév január 28-ával kezdődött.

Iskolánkban elektronikus naplót használunk, de a Tájékoztató füzetekbe bekerül papír alapon is a félévi értsítő. Egy tanuló egy tárgyból bukik. Kitűnő lesz 13 tanuló: 1. osztályból Kutasy Lóránd, Pukli Eszter, Tóth István, Szalay Zsóka. 2. osztályból: Somogyvári Hanna, Szabó Médea Lujza, Fülöp Ákos, Fekete Ildikó. 4. osztályból: Tóth Boglárka, Kutasy Lúcia, 6. osztályból: Idrányi Lilla, Széplábi Boróka, 8. osztályból Karlaw Kelen.

Jeles 12 tanuló (legfeljebb két 4-es osztályzatot kapott): a 3. osztályban: Czanka Szabina, Sirkó Csenge, Szalay Bence. A 4. osztályban: Mezey Anna, Szommer Hanna. Az 5. osztályban: Szabó Korinna, Kovács Vica, Kovács Lili, Papp Ábel. A 8. osztályban: Szabó Fédra, Széplábi Zsófia, Idrányi Panna.

Ez nagyon szép teljesítmény. Különösen, hogy a tanév során több tanuló érkezett, és az ő beszoktatásuk is jól sikerült. Mindenkinek gratulálok!

 

Az új félévvel új tanuló is érkezik iskolánkba. Az az újonnan érkező gyermek beszoktatása, felzárkóztatásuk nagy odafigyelést, a helyi szokásokhoz alkalmazkodásuk sok segítséget igényel a pedagógusok és a gyerekek részéről. A mi tanítványaink már nagyon ügyesen oldják meg ezt a feladatot, hiszen évek alatt megduplázódott a tanulói kétszám, hozzászoktak az újonnan érkezőkhöz.

 

Néhány fontosabb adat az iskola életéből:

A tanulói létszám jelenleg 103 tanuló. 62 alsó és 41 felső tagozatos diákunk van 15 településről. Szigligeti 33, badacsonytördemici 20, tapolcai 20, a többi településről 1-5 gyermek jár hozzánk a Badacsonyőrs, Salföld, Hegyesd, Nemesvita körből. Többségük menetrend szerinti járattal és az önkormányzat által működtetett járattal érkezik, néhányukat a szüleik hozzák.

8 osztállyal működik az iskola. Teljes a szaktanár ellátottság. Rengeteg különórával, szakkörrel, előadással, kirándulással, programmal zajlanak a hétköznapok. Nagyon szépek az ünnepek. Ezek az alkalmak mind fejlesztik a tanulókat, segítik önértékelésüket.

Rengeteg támogatást kapunk a fenntartótól, a Balatonfüredi Tankerületi Központtól, Szigliget Település Önkormányzatától, magánszemélyektől, cégektől. Szükség is van rá, hiszen állandóan javítani, vagy fejleszteni kell valamit. Nagyon köszönjük mindenkinek!