Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Ma
Categories
Kategóriák szerint
Search
Keresés
Itt élned halnod kell - Esztrád Színház
2017. Szeptember 02. , Szombat
Találatok : 1333

 

Itt élned, halnod kell

Országjáró történelmi turné 2017

„Az Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék ősi hagyományt újít fel. Kép, zene, mozgás együtt sugallja azt az érzelmi többletet, ami szónoklatokon és más ünnepélyes megnyilatkozásokon túl egy egész ország lakosságát képes egybeforrasztani”

Nemeskürty István

Itt élned, halnod kell címmel az Esztrád Színház produkciójában 2016. június 17-én és 18-án a budapesti Hősök terén rendezésemben különös műfajú színházi előadás, zenés történelmi utazás részesei voltak a nézők. Az ihletett környezetben felidéztük a magyar történelem legfontosabb időszakait, eseményeit a honfoglalástól a 20. század utolsó rendszerváltozásáig. A zenét régi munkatársaim, a tavaly 40 éves Kormorán együttes házi szerzői, Koltay Gergely és Szűts István szerezték.

            Az elmúlt egy évben folyamatosan érzékeltük azt a közönségigényt, hogy a produkciót más városokban, településeken, történelmi helyszíneken is bemutassuk. Végül is örömmel engedtünk az emberek elvárásainak, s így a produkciót 2017 nyarán és őszén országjáró turnéra visszük, amelyet később más előadások is követhetnek.

Az előadások időpontjai és helyszínei:

augusztus 19.   este 9 óra        Vésztő - Mágor Történelmi Emlékhely  
augusztus 29.   este fél 9 óra   Mohács – Széchenyi tér
szeptember 2.   este fél 9 óra   Szigliget - Vár 
szeptember 16. este 8 óra        Délegyháza – Honfoglalás park
szeptember 23. este 8 óra        Kalocsa - Érsekkert
október 14.        este 8 óra        Szeged - Dóm tér

            A jelentkező városok, közösségek közül gondos mérlegelés alapján választottuk ki a fenti helyszíneket. Törekedtünk arra, hogy történelmi vagy kultúrtörténeti szempontból érdekes legyen a helyszín. Ez úton is sokakhoz szeretnénk szólni, átélhető, látványos, az érzelmekre is ható módon, amely lehetővé teszi – Nemeskürty István tanár urat idézve –„a Patria fogalmának olyan fokú átélését, amilyent szavakba foglalt fennkölt gondolatok ritkán idézhetnek elő.”

            A zenemű rockzenei alapokra épülő, folkzenei motívumukat is felhasználó, szimfonikus hangszerelésű alkotás, amely dalok, megzenésített klasszikus versek, instrumentális zenék, történelmi szövegek összefüggő kompozíciójának segítségével idézi fel a magyar történelmet. Azokat a kiemelkedő korszakokat, fontos eseményeket, amelyek jelentősen befolyásolták a magyarság sorsát.

Az Itt élned, halnod kell szövegkönyvének összeállításakor arra törekedtem, hogy a honfoglalástól a rendszerváltozásig terjedő időszakban 25 képben idézzük meg a magyar történelmet, annak kiemelkedő időszakait, eseményeit, amelyek rövidebb, hosszabb időre befolyásolták a magyarság életét. Így dalok, szövegek segítségével egymás után jelenítünk meg olyan történelmi korokat, mint a honfoglalás, István király, László király, vagy IV. Béla király kora, a tatárjárás, az Anjou-lovag kor, a Dózsa parasztháború, a mohácsi csatavesztés, az 1456-os nándorfehérvári diadal, Mátyás király kora, a 150 éves török hódoltság, a Rákóczi szabadságharc, a reformkor, az 1848-as forradalom, a kiegyezés időszaka, a századforduló, az első világháború, a két világháború közötti időszak, a második világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989-90-es rendszerváltozás.

Az előadás a történelmi ismeretek terjesztésén túl, szándékaink szerint hozzásegíti az érdeklődőket ahhoz, hogy pallérozzák történelemszemléletüket. Egy közösség, tágabb értelemben a nemzet fennmaradása, lelki és szellemi, nemkülönben anyagi gyarapodása az erős gyökerekbe kapaszkodó nemzettudat nélkül elképzelhetetlen. A felemelően szép és bátor emberi, történelmi példák felidézésével, és a magunk eszközeivel szeretnénk hozzájárulni, hogy hitet, erőt és bátorságot merítsünk a mindennapok küzdelmeihez.

Megoldandó feladat volt számunkra, hogy a Hősök tere gigantikus méreteit, ihletett környezetét a produkció létrehozásában közreműködő több száz közreműködőt a budapestihez képest ugyan kisebb, de mégis jelentős méretű helyszínekhez tudjuk igazítani. Féléves előkészítő munkával megalkottuk azt a változatot, amely a zenemű élvezetét, és a kosztümös történelmi produkció látványvilágát csorbítatlanul átélhetővé teszi.

Köszönet illeti az Esztrád Színházat, hogy a produkciót felvállalta, jelentős mértékben saját erőből, de ugyancsak köszönet illeti a vendéglátó települések, az egyházmegyék vezetőit, akik minden helyszínen nagy segítségünkre vannak. Ugyanakkor ezúton is meg kell emlékezni, hogy a produkció létrehozását 2016-ban az 1956-os Emlékbizottság támogatta, amelyet a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára való méltó emlékezés érdekében hozott létre.

            A közönség széles rétegeinek szeretetével párosuló történelem iránti érdeklődésünket az országjáró turné állomásain is szeretnénk kifejezni. Olyan közös gondolkodáshoz kívánunk hozzájárulni, amely felmutatja azt az értékes történelmi örökséget, amelyet eleink ránk hagyományoztak, de arra is figyelmeztet, mitől kell végérvényesen megszabadulnunk.

A zenemű Koltay Gergely és Szűts István alkotása, akik a Magyar Örökség és Magyar Szabadság díjjal kitüntetett Kormorán együttes tagjai. Több mint száz zenealbum készítése, nagy sikerű egész estés zeneművek (A költő visszatér, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány) és emlékezetes filmzenék (Julianus barát, Honfoglalás, Sacra Corona) megalkotása fűződik nevükhöz.

A produkció létrehozásában sok népszerű énekes és színész működik közre. A történelmi játék főszereplője az 1983-as legendás királydombi István, a király ősbemutató Koppány vezére, Vikidál Gyula. A további fontos szerepeket ugyancsak régi munkatársaim, Bodnár Vivien, Kósa Zsolt, Kuczmann Ágnes, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Sipos Imre, valamint az „örök Petőfi” Varga Miklós két színpadra termett gyermeke, Varga Vivien és Szabolcs alakítják.

Kisebb szerepekben közreműködnek a Vizeli Csaba vezette komáromi Magyarock Dalszínház tagjai. A darab koreográfusa a Hősök terei produkció egyik vezető táncosa, Doktor László, akinek makói Forgatós Táncegyüttese több korábbi munkámban is szerepet vállalt. A látvány megvalósításában az Udovecz György és Zombori Mihály vezette hagyományőrzők, valamint artisták, és szinte mindenütt, helyi lovasok lesznek segítségemre.

Az elmondottak szellemében várunk minden érdeklődőt előadásainkra, bízva abban, hogy emlékezetes élményben lesz részük, legalább az előadás idejére eltűnnek a minket megosztó ellentétek, s együtt gondolkodó, együtt érző közösséggé válunk. Mi ugyanis hiszünk a szeretet és az összetartozás erejében. Minél többen mutassunk példát! Szükségünk van rá.

                                                                                              Koltay Gábor

Our website is protected by DMC Firewall!