Az avatás

Készült: 2012. január 11. szerda

Básti Lajos Közösségi Ház

2011 október 16-án ünnepélyes keretek között felavatták az Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret, amelynek célja a település kulturális életének felpezsdítése. Az azóta eltelt hónapokban az épületet sikerült belakni, hiszen ma már filmvetítések, testmozgásnak, edzésnek helyet adó terem, klubszoba, könyvtár várja a lakosokat.

A Himnusz hangjaival és közben a nemzeti színű zászló felvonásával kezdődött az ünnepség, majd Balassa Balázs polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy ez a beruházás is fontos állomása az elmúlt tíz év töretlen fejlődésének, mely ebben az időszakban jellemezte Szigligetet. 38 éve, az avatás napján égett le az előző faluház, azóta a Szigligetnek nem volt egy olyan közösségi tere, mely elengedhetetlen egy ilyen település életében. Most végre ez a cél is megvalósulhatott. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a vidéki ember számára elengedhetetlen olyan terek, szolgáltatások megvalósulása, ahol az emberek találkozhatnak. Kiemelte, nagyon örül annak az elképzelésnek, hogy a működési költség csökkentésére egy üzlethelyiség is kialakításra került. Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke dicsérte a település összetartó erejét, mely az elmúlt időszakban szép fejlesztéseket eredményezett. Az ünnepi köszöntő után Nyírő Károly vállalkozó készre jelentette a beruházást, majd Kovács Károly plébános megáldotta az épületet. Szép szokásként, mint minden szigligeti beruházás átadásánál, most is elültették az emlékezés fáját. A nemzeti színű szalag átvágását követően a helyi általános iskola tanulói egy rövid műsorral, míg a Szigligeti Palonai Magyar Bálint Hagyományőrző Egyesület díszlövéssel kedveskedett a jelenlévőknek. A beruházás 73 millió forintból valósult meg, melyhez 54 millió forint támogatást kapott a település a vidékfejlesztési alapból.
Az avatást követően egy hónappal, november 17-én pedig születésének századik évfordulóján Básti Lajosról nevezték el az épületet. A színész fia, Básti Mihály jelen volt az ünnepségen, míg lánya, Básti Juli levélben köszöntötte az ünneplőket. Balassa Balázs, a település polgármestere köszöntője után Cserép László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője mondta el ünnepi gondolatait, majd Básti Mihállyal közösen leleplezték a névadó domborművét, amelyet Béres János szobrászművész készített el. Az ünnepséget követően állófogadással és rövid filmvetítéssel várták az átfagyott, de szépszámú közönséget a közösségi házban.

Találatok: 2579
DMC Firewall is a Joomla Security extension!