Plébánia hivatal

 

A római katolikus egyház története Szigligeten majdnem 900 éves múltra tekint vissza. Szigliget utcáin sétálva megannyi helyen köszön ránk őseink vallásossága, hol egy-egy kőkereszt, másutt Árpád-kori templom képében. A szigligetiek hitét nem csak a több száz éves romtemplom falai, de az elmúlt évtizedekben átadott újszerű, mégis a hagyományokat őrző kápolnák is bizonyítják.
Szigliget első temploma a Réhelyben álló Avasi templomrom volt. A Plébánia első említésére 1297-ben került sor. Az egyre gyakoribbá váló támadások miatt az Avasi templom a XIII. században pusztulásnak indult, de ezzel egy időben a Várhegyen elkezdődhetett a ma is ismert templom elődjének megépítése. Egyházi okleveles említéseket Szigligetről 1493-ból és 1550-ből ismerünk. Ekkoriban Szigliget volt a plébániakerület központja, a plébániaszékhely a Várban működött. 1722-ből származik az első bejegyzés a Plébánia történetkönyvéből, a Historia Domusból, az anyakönyveket 1723-tól fogva vezetik. 1750-ben újjászervezték a Plébániát, így anyaegyházzá Tördemicet tették, melynek 2016-ig volt Szigliget a filiája.
Már egy 1424-ben keletkezett oklevél a Várhegy oldalában álló templomot említheti. Első ismert patrónusa Mária Magdolna volt. Az 1800-as évekre a templom állapota annyira leromlott, hogy szükségessé vált a renoválása. 1870-ben épült fel a ma is ismert, szerény neogótikus templom, amelyet Szűz Mária tiszteletére benedikáltak. Újabb renoválásra 1894-ben került sor. Hosszú időn keresztül a sümegi ferences atyák látták el a lelkipásztori feladatokat. Két alkalommal is kérték a szigligetiek, hogy templomukban saját káplán működjön, de mindkétszer elutasította óhajukat a megyéspüspök. Így évente csak 3 (!) szentmisét tartottak a szigligeti templomban, a vasárnapi misékre gyalog, vagy szekérrel kellett átmenni Gulácsra, vagy Tördemicre. Debreczenyi Gyula plébánosnak sikerült végül elérnie, hogy 1927-ben megszervezhessék a kápláni állást. A kápláni állás egészen 1967-ig működött. Az elmúlt évtizedek során templomunk folyamatosan szépült, korszerűsödött.
A településen több kápolna is épülhetett. 1847-ben a helyi szőlősgazdák kezdeményezésére épült fel a rókarántói Szentháromság kápolna. 2007-ben adták át a temetőben található Szent Erzsébet kápolnát, majd 2010-ben a Szent Márton várkápolnát.

Találatok: 3819
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd