Frissített egyházi szabályok járvány idejére

Dr. Udvardy György érsek Úr rendelkezései alapján
2020. Május 4.

• Továbbra is érvényes, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, kérjük, feltétlenül maradjon otthon, tartson távolságot másoktól, s haladéktalanul telefonon hívja háziorvosát. Templomainkat nem zárjuk be, mégis felelősen és körültekintően kell eljárni. Kérjük, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, mielőtt közösségbe megy.
• Mindenki fokozottan ügyeljen a higiéniai szabályok betartására

Szentmisék 2020. Május 4-től
a Veszprémi Főegyházmegyében

Nyilvános vasárnapi szentmise hívek részvételével elsősorban szabadtéren tartható, amelyen csak 65 év alattiak vehetnek részt. Az idős vagy krónikus betegséggel küzdő plébánosok maguk döntenek arról, hogy vállalnak-e nyilvános szentmiséket.
• A szabadtéri szentmisén és az áldoztatáskor is a résztvevők kötelesek megtartani egymástól a két méter szociális távolságot.
A szentmisén résztvevők szájat és orrot eltakaró eszközt (védőmaszk, sál, kendő) viseljenek.
• Kérünk mindenkit, hogy saját lakóhelyének plébániáján vegyen részt a szentmisén.
A perselyadományokat távozáskor helyezzék a kosarakba vagy perselyekbe a kijáratnál. Felhívjuk a hívek figyelmét arra, hogy banki átutalással is eljuttathatják adományukat vagy más célú támogatásukat.
• Elhagyjuk a templomi szenteltvíztartó használatát.
• A békeköszöntés kézfogását elhagyjuk.
• A szentáldozás előtt közvetlenül fertőtlenítsünk kezet.
• Kézbe áldozunk.
• A járványügyi előírások betartatása a plébános feladata. Amennyiben úgy látja, hogy egy adott helyen nem garantálható a járványügyi szabályok maradéktalan betartása, dönthet a nyilvános szentmisék további szüneteltetése mellett.

Felmentés vasárnapi szentmise kötelezettség alól

• Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint az egyházmegye területére korábban megadott felmentés a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól továbbra is érvényben marad. Kérjük, hogy a koruk vagy betegségük miatt veszélyeztetett hívek éljenek e lehetőséggel, és továbbra is maradjanak otthon.
Az otthon maradottak igyekezzenek több időt tölteni imádsággal egyénileg vagy szűk családi körben, s a közszolgálati médián keresztül bekapcsolódni a szentmise ünneplésébe.

Egyéb rendelkezések

• Ünnepélyes elsőáldozás és bérmálás további rendelkezésig nem tartható.
Keresztelést és esküvőt javasoljuk későbbre halasztani, ha sürgős megtartani, akkor csak a keresztszülők és szülők, illetve az esküvői tanúk vehetnek részt.
• Tekintettel a fennálló járványügyi helyzetre továbbra is érvényben marad az általános feloldozás megadásának lehetősége. A hívek gyóntatása ne történjen gyóntatószékben, hanem szabadtéren kerüljön rá sor. Ez esetben is ügyelni kell a megfelelő távolságra, továbbá a szájat és orrot eltakaró eszköz használatára (gyónó és gyóntató részéről egyaránt).
A temetést továbbra is egyszerű formában és röviden végezzük a sírnál, a ravatalozó mellőzésével. A résztvevőket figyelmeztetnünk kell a megfelelő távolság és a szükséges óvintézkedések megtartására.

Tartsuk meg lelkiismeretesen
a Hatóságok előírásait, javaslatait!

 

Imádkozzunk buzgón a Mindenhatóhoz
a járvány megszűnéséért!

 

Találatok: 306
DMC Firewall is a Joomla Security extension!