Mesélnek a bélyeges téglák

Kategória: Szigligeti történetek
 
A tégla évszázadok óta az egyik legfontosabb és a legmegbízhatóbb építőanyag. Elődeink eleinte csak a napon szárított, majd később az égetett téglát használták, ez a forma Kr.e. 3500 körül jelent meg.
téglaA téglák jellel való ellátása szinte egyidős magával a téglaégetéssel, a téglabélyegek használata mégis csak,hozzávetőleg az utóbbi 400 évben vált általánossá. A jelek a habarcs jobb megtapadását segítették elő, de ezen túl esztétikai, azonosító, minőség és cégjelzés volt. Attól függően, hogy a jelzés a vetőláda fenék részében volt-e belevésve, vagy arra volt ráerősítve, keletkeztek a domború, illetve a mélyített tégla bélyegek. Ismereteink szerint Győrben Hans Prainer várkapitánysága alatt kezdődött el a monogrammal ellátott téglák készítése, és így 1606-tól majd 150 éven át szinte minden várkapitány készített monogramjával ellátott téglát. A török kiűzése utáni újjáépítés tégla igényét döntően az uradalmi és az egyházi működtetésű téglaégetők elégítették ki. Magyarországon minden olyan személy égethetett téglát, akinek megvolt az ehhez szükséges agyagot biztosító földterülete,vagyis földbirtokosok, várkapitányok, az udvari kamara, püspökségek és szerzetesrendek, valamint a városok vezetősége is.tégla
Szigliget környékén az Esterházy családnak (hercegi, grófi ág) volt a legtöbb égetője. Balatonfüred, Pápa, Szerecsen,Tata és Uzsa voltak a legjelentősebb téglaégető központok. Községünkben 100 évnél idősebb házak, melléképületek, pincék bontásakor sokféle változatban kerültek elő GEP monogramos téglák. Ez a jel gróf Esterházy Pál nevét takarja, az évszám, ha van mellette,a gyártás évét jelenti. Ezek többségükben, a gróf tulajdonában lévő uzsai téglaégetőből kerültek Szigligetre. Esterházy Pál 1910-ben megvásárolta Puteáni Gézától az ősi kastélyt, utána nagy átalakításokba, építkezések bekezdett a faluban is. Valószínű, így került Szigligetre a sok GEP monogrammal ellátott tégla. Az építkezésekhez nagyon sok téglára volt szükség, ezt az uzsai égető nem győzte, így Pápa környékéről, Tétről és Sümeg környékéről is hoztak még téglát. Az idekerült tégláknak más más jelük volt, pl: Sümegé SV -Sümeg város.
A környékünkön még működtek égetők Káptalantótiban, Lesencefaluban, Nemesgulácson (BI -Benczik István) és Tapolcán: (TV -Tapolca város).
Manapság ezeket a régi téglákat szeretettel használják házak, pincék díszítésére.

Takács József
Találatok: 4533
DMC Firewall is a Joomla Security extension!