Növényi hulladék égetésének szabályai

Mezőgazdasági termelés során keletkező növényi hulladék kezelésének, égetésének szabályai:

Belterületen:

A település belterületére a környezet védelméről szóló Szigliget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004.(VII.8.) rendelete 4.§-a vonatkozik, mely szerint:

„(1) Az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban hasznosítással kell gondoskodni, amennyiben ez nem lehetséges, el kell szállítani.

(2) Az avar és a kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.

(3) Kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen lehet égetni, ahol az égetés környezeti kárt nem okoz, emberi egészséget nem veszélyeztet.

(4) Kerti hulladékot közterületen égetni tilos.

(5) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari és veszélyes hulladékot. (Pl: műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, ill. ezek maradékait)

(6) Az égetés szélcsendes időben, cselekvőképes nagykorú személy állandó felügyelete mellett történhet 7,00 – 20,00 óra közötti időszakban a hét minden napján vasárnap kivételével.”

A hatóságilag elrendelt országos tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést!

Külterületen:

Külterületen történő égetéshez az illetékes tűzvédelmi hatóság (Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztály 8400 Ajka, Liliom u. 10/B.) engedélyét kell kérni. (Nyomtatvány az önkormányzatnál rendelkezésre áll.) Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet. A kérelmet legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig be kell nyújtani az engedélyező tűzvédelmi hatósághoz. A kérelmet 3.000.- Ft-os illetékbélyeggel kell ellátni.

 

Szigliget Község Önkormányzata

Találatok: 2379
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd